Додаток 9 До постанови 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»
Презентація про організацію харчування
Весняне меню Березанського ліцею №3
ГОДУЄМО ДІТЕЙ ПРАВИЛЬНО
збалансоване харчування важливе для фізичного та розумового розвитку дитини. Адже вживання правильних продуктів допомагає підтримувати оптимальну вагу, знижує ризик виникнення цукрового діабету та хвороб серцево-судинної системи. У поєднанні із активним способом життя, воно сприяє збереженню здоров’я – у дитинстві та майбутньому.
Але ж яке саме харчування можна вважати здоровим, а яке ні? Розібратись у цьому допоможуть декілька принципів здорового харчування:
- Принцип 1. Енергетична цінність раціону має відповідати енерговитратам організму – це забезпечить стабільну нормальну вагу. Якщо ж їсти багато, вживати продукти з великою кількістю калорій і при цьому мало рухатись, виникне енергетичний дисбаланс – цього слід уникати.
- Принцип 2. У добовому раціоні потрібно дотримуватись кількісного та якісного співвідношення продуктів – за основними харчовими та біологічно активними речовинами.
- Принцип 3. Перевагу слід надавати свіжоприготованій їжі з мінімальним додаванням солі, цукру та тваринних жирів.
- Принцип 4. Слід дотримуватись режиму харчування та не забувати про здорову харчову поведінку.
- Принцип 5. Ретельне дотримання правил безпеки харчування має супроводжувати дітей та дорослих кожного дня.
Учені наполягають, що кожен прийом їжі та тарілка, яку ви ставите на стіл собі та своїм дітям, повинні містити:
- 1/2 вживаних продуктів мають складати овочі та фрукти. Більшість з них – у сирому вигляді. Бажано, щоб фрукти та овочі були сезонними. Зауважте, що картопля не відноситься до таких овочів, оскільки містить мало клітковини та має високий вміст крохмалю.
- 1/4 частина – цільнозернові продукти. До них відносять хліб з цільнозернової пшениці та висівок, макаронні вироби з борошна грубого помелу, різноманітні каші.
- 1/4 частина – здорові джерела білку. Це, в першу чергу, риба, м’ясо, птиця, яйця, бобові та горіхи, необхідні для життєдіяльності організму та росту дитини.
16 ПРОСТИХ КРОКІВ ДО ЗДОРОВОГО РАЦІОНУ
- Ніколи не пропускай сніданок. Намагайся снідати в першу годину після прокидання й вечеряти не менш ніж за три години до сну. Роби один-два перекуси до й після обіду.
- Їж поволі. Витрачай на сніданок, обід або вечерю двадцять-тридцять хвилин, на перекус не менше десяти хвилин.
- Не відволікайся під час їжі на телевізор, комп’ютер чи книжку. Інакше можеш не помітити, як з’їси забагато.
- Не плутай емоції з голодом. Якщо дуже хочеться солодощів, дозволь собі маленьку порцію. А краще з’їж фруктів або випий води.
- Пий звичайну воду без смаку, орієнтуючись на відчуття спраги.
- Пий не більше склянки фруктового соку на день. Сік (особливо з доданим цукром) містить багато простих вуглеводів. Свіжі овочі й фрукти корисніші за сік, у них більше харчових волокон. Якщо не маєш змоги їсти багато свіжих овочів і фруктів, заміни їх мороженими, сушеними, консервованими. Але стеж, щоб у них не було багато доданого цукру або солі.
- Їж не більше двадцяти п’яти грамів цукру на день — це п’ять чайних ложок. Дорослим можна їсти не більше п’ятдесяти грамів, але й цю порцію бажано зменшити. Й не забувай, що цукор є не лише в солодощах, а й у напоях та деяких продуктах, які ми не сприймаємо як солодкі.
- Їж менше оброблених продуктів, у яких забагато солі й жиру — готових соусів, консервів, копченого, ковбаси, сосисок, паштетів.
- Клади менше солі, цукру та жиру у страви, які готуєш удома. Навіть соус можна зробити кориснішим, замінивши сіль на спеції.
- Якщо сіль, то йодована. Норма споживання солі на день — п’ять грамів, або одна чайна ложка.
- Відмовся від шкідливих трансжирів, які на етикетці позначають як «частково гідрогенізовані жири», «кулінарний» або «кондитерський» жир. Вони є в цукерках, тістечках, печиві й тортах.
- Використовуй рослинну олію — соняшникову, кукурудзяну, лляну, оливкову. Сала й вершкового масла краще їсти небагато.
- Обирай цільнозерновий хліб і хлібці. Макарони — з твердих сортів пшениці, а рис — нешліфований.
- Не розморожуй продукти за кімнатної температури. Краще покласти їх на полицю холодильника, де температура близько 4 градусів. Приготовані страви не тримай поза холодильником понад дві години.
- Добре розігрівай раніше приготовану їжу, а суп доводь до кипіння.
- Багато рухайся. Приділяй спорту, фізкультурі, велосипеду, прогулянкам принаймні пів години щодня.
АНАЛІТИЧНА ДОВІДКА
щодо організації харчування у закладі освіти у І семестрі 2023-2024 н.р
Моніторингове дослідження здійснювалось за такими напрямами:
– організація харчування учнів пільгових категорій;
-ведення документації з організації харчування учнів (списки учнів, які отримують гаряче харчування, учнів пільгових категорій; призначення осіб, відповідальних за організацію харчування учнів; довідки за результатами внутрішньо шкільного контролю тощо)
-санітарно-гігієнічний стан харчоблоку, їдальні.
-відповідність меню
-вивчення думки учнів та батьків
Харчуванням у Березанському ліцеї №3 охоплено понад 335 дітей . З них – 170 вихованців, звільнені від оплати за харчування повністю.
Режим харчування в закладі освіти відповідає санітарно-гігієнічним вимогам.
Аналіз якісного складу працівників свідчить, що серед 4 працюючих кухарів/підсобних працівників фахову освіту мають 3 осіб. Усі працівники харчоблоку пройшли обов’язковий медичний огляд.
В закладі наявне перспективне меню та затверджені меню-розклади.
Створені умови для безпечного та якісного харчування. Приміщення харчоблоку забезпечено холодною та гарячою протічною водою, відповідними миючими засобами. Є потреба у придбанні дезінфікуючих засобів.
Усі заклади забезпечені необхідною кількістю посуду, маркування ведеться згідно з вимогами, посуд використовується за призначенням. Однак, частина технологічного обладнання та посуду потребує заміни.
Харчоблок утримується в належному стані. Всі продукти, які надходять до закладу, приймаються, зберігаються та використовуються відповідно до вимог Інструкції, їх якість відповідає вимогам державних стандартів.
170 дітей забезпечені безкоштовним харчуванням, що становить 25,7 % від загальної кількості учнів закладу.
Понад 50% учнів охоплені гарячим харчуванням за кошти батьків у Березанському ліцеї №3.
Меню-розклад складається єдиним для всіх дітей закладу, але з різним виходом страв за віковими групами, наведеними в нормах харчування.
З метою визначення оцінки організації харчування було проведено анонімне опитування серед учасників освітнього процесу.
За результатами опитування встановлено, що більшість учнів оцінюють смак приготованих страв на досить високому рівні, хоча висловлюють побажання про більш привабливий зовнішній вигляд приготованих страв. Якістю обслуговування у шкільній їдальні учні задоволені .
Серед улюблених страв, приготованих в шкільній їдальні: борщ, макарони, картопляне пюре, котлета м’ясна, запіканка. Страви, які не до вподоби учням – каші та риба.
Більшість батьків задоволені організацією харчування в закладі та зазначають, що питання харчування обговорюються в батьківських спільнотах, класних групах вайбер і несуть конструктивну критику та позитивні відгуки.
Загалом, стан організації харчування учнів у закладі освіти – задовільний.
Проект рішення:
1. Завгоспу Козоріз Г.В. та медичній сестрі Сидоренко С.О. постійно здійснювати контроль за технічним та санітарним станом харчоблоку, підсобних та складських приміщень.
2. Класним керівникам брати участь в своєчасному інформуванні учнів і їх батьків про оплату за послугу харчування, санітарні вимоги до зовнішнього вигляду дітей в столовій.
3. Медичній сестрі Сидоренко С.О. працювати над вдосконаленням меню відповідно до чинних вимог,але із урахуванням харчових вподобань учнів.
4. Кухарям дбати про належний естетичний та апетитний зовнішній вигляд страв.
5. ЗДВР Ковальчук Т.Д. та соціальному педагогу Коломієць О.А. здійснювати облік пільгових категорій учнів ,що харчуються та контроль за обігом документації,що підтверджує відповідну пільговукатегорію.
Звіт підготувала ЗДВР Тетяна КОВАЛЬЧУК