АНАЛІТИЧНА ДОВІДКА
щодо організації харчування у закладі освіти у І семестрі 2023-2024 н.р
Моніторингове дослідження здійснювалось за такими напрямами:
– організація харчування учнів пільгових категорій;
-ведення документації з організації харчування учнів (списки учнів, які отримують гаряче харчування, учнів пільгових категорій; призначення осіб, відповідальних за організацію харчування учнів; довідки за результатами внутрішньо шкільного контролю тощо)
-санітарно-гігієнічний стан харчоблоку, їдальні.
-відповідність меню
-вивчення думки учнів та батьків
Харчуванням у Березанському ліцеї №3 охоплено понад 335 дітей . З них – 170 вихованців, звільнені від оплати за харчування повністю.
Режим харчування в закладі освіти відповідає санітарно-гігієнічним вимогам.
Аналіз якісного складу працівників свідчить, що серед 4 працюючих кухарів/підсобних працівників фахову освіту мають 3 осіб. Усі працівники харчоблоку пройшли обов’язковий медичний огляд.
В закладі наявне перспективне меню та затверджені меню-розклади.
Створені умови для безпечного та якісного харчування. Приміщення харчоблоку забезпечено холодною та гарячою протічною водою, відповідними миючими засобами. Є потреба у придбанні дезінфікуючих засобів.
Усі заклади забезпечені необхідною кількістю посуду, маркування ведеться згідно з вимогами, посуд використовується за призначенням. Однак, частина технологічного обладнання та посуду потребує заміни.
Харчоблок утримується в належному стані. Всі продукти, які надходять до закладу, приймаються, зберігаються та використовуються відповідно до вимог Інструкції, їх якість відповідає вимогам державних стандартів.
170 дітей забезпечені безкоштовним харчуванням, що становить 25,7 % від загальної кількості учнів закладу.
Понад 50% учнів охоплені гарячим харчуванням за кошти батьків у Березанському ліцеї №3.
Меню-розклад складається єдиним для всіх дітей закладу, але з різним виходом страв за віковими групами, наведеними в нормах харчування.
З метою визначення оцінки організації харчування було проведено анонімне опитування серед учасників освітнього процесу.
За результатами опитування встановлено, що більшість учнів оцінюють смак приготованих страв на досить високому рівні, хоча висловлюють побажання про більш привабливий зовнішній вигляд приготованих страв. Якістю обслуговування у шкільній їдальні учні задоволені .
Серед улюблених страв, приготованих в шкільній їдальні: борщ, макарони, картопляне пюре, котлета м’ясна, запіканка. Страви, які не до вподоби учням – каші та риба.
Більшість батьків задоволені організацією харчування в закладі та зазначають, що питання харчування обговорюються в батьківських спільнотах, класних групах вайбер і несуть конструктивну критику та позитивні відгуки.
Загалом, стан організації харчування учнів у закладі освіти – задовільний.
Проект рішення:
1. Завгоспу Козоріз Г.В. та медичній сестрі Сидоренко С.О. постійно здійснювати контроль за технічним та санітарним станом харчоблоку, підсобних та складських приміщень.
2. Класним керівникам брати участь в своєчасному інформуванні учнів і їх батьків про оплату за послугу харчування, санітарні вимоги до зовнішнього вигляду дітей в столовій.
3. Медичній сестрі Сидоренко С.О. працювати над вдосконаленням меню відповідно до чинних вимог,але із урахуванням харчових вподобань учнів.
4. Кухарям дбати про належний естетичний та апетитний зовнішній вигляд страв.
5. ЗДВР Ковальчук Т.Д. та соціальному педагогу Коломієць О.А. здійснювати облік пільгових категорій учнів ,що харчуються та контроль за обігом документації,що підтверджує відповідну пільговукатегорію.
Звіт підготувала ЗДВР Тетяна КОВАЛЬЧУК