Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек 2022

Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек

“У нас єдина мета — Україна свята, нездоланна ніким і ніколи!”

у Березанському ліцеї №3

Плаче дрібними дощами золота осінь, плаче і наша, зранена війною, але “нездоланна ніким і ніколи” “свята” Україна. Побутує думка, що кожне покоління в нашій державі переживає війну. Та визнані народом “титани” живого українського слова, від славного Тараса Шевченка до легендарної Ліни Костенко, вірили і вірять, що настане час і “на оновленій землі врага не буде супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люде на землі…” Ми, освітяни і шкільні бібліотекарі теж підтримуємо цю віру, прискорюючи перемогу кожен на своєму місці, і передаємо її юним поколінням. Адже вони повинні зростати сильними і мужніми, бо саме їм відбудовувати нашу країну після перемоги. Тому учасники навчального процесу Березанського ліцею №3 із натхненням приєдналися до проведення щорічного Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек під гаслом “У нас єдина мета — Україна свята, нездоланна ніким і ніколи!”.

Стартував місячник в шкільній бібліотеці за круглим столом “Українська сучасна література як засіб патріотичного виховання молоді”, де учням 10-х класів презентували новинки української патріотичної літератури.

5 жовтня в 5-А класі класним керівником і вчителем зарубіжної літератури Мудрак Г. В. була проведена виховна година “Відкриваємо книгу…”, під час якої п’ятикласники ознайомились із розмаїттям друкованих творів — від наукової літератури до пригодницьких романів, від пейзажної лірики до книг патріотичного характеру.

6 та 7 жовтня на уроках трудового навчання “вмілими ручками” учнів 5-х класів були виготовлені патріотичні саморобки у вигляді дитячих долоньок “Повертайся живим!”. А результатом творчої наснаги учня 7-Б класу Рекеди Антона, під керівництвом вчительки трудового навчання Максюти О.А., стала патріотична робота “З Україною в серці”.

Далі естафету продовжили першокласники, на чолі із класоводами Москаленко А.М. та Івасенко Ю. І. 12 жовтня в 1-Б класі пройшла виховна година “Книга — запорука знань”, яка надихнула діток на створення малюнків про буквар і Україну.

 

В 1-А класі 17 жовтня до Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек відбулась година державності на тему “Українська держава та її національна символіка”. Діти переглянули цікаві відео, намалювали малюнки та зробили аплікації на тему “Ми — українці”.

18 жовтня в 6-Б класі Сальникова Г. Г. провела виховну годину на тему “Бібліотека – мудрість всіх віків, хранителька добра!”

Також цього дня урок технологій в 10-А класі бібліотекар розпочала бесідою “Мова — духовний скарб нації”, червоною лінією якої стали афоризми та вірші про мову неперевершеної Ліни Костенко.

19 жовтня в 5-А класі пройшла виховна година “Поезія — це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі…” , на якій Мудрак Г.В. познайомила дітей із творчістю українських поетів В. Симоненка і Ліни Костенко. Учні розповіли про своє враження від знайомства з творчістю відомих українських поетів. Найдужчий вплив на п’ятикласників справили поетичні твори “Крила” Ліни Костенко та “Ти знаєш, що ти людина?” Василя Симоненка. До поезії “Крила” учні підготували малюнки.

В 11 класі цього дня вчителька історії Білецька С.В. провела тематичне інформування “Нескорена та незламна Україна”.

День бібліотворчості “Подарунок для героя” завершився виготовленням оберегів у вигляді ляльок-мотанок, які були передані нашим захисникам на передову.

26 жовтня Місячник завітав на виховну годину до учнів 8-Б класу, після завершення якого восьмикласники, разом із класним керівником Омельченко В. А., згадали позитивні моменти із мирного шкільного життя.

Учні 6-А класу, під активним керівництвом своєї наставниці Сироти Н.В., провели захід “Я і Україна”, під час якого діти прослухали та обговорили патріотичні твори відомих українських поетів: І. Франка, Т. Г. Шевченка, Лесі Українки, Ліни Костенко, В. Симоненка, О. Олеся та ін., насолодилися майстерним читанням прози про рідну Україну відомого актора Богдана Ступки. Діти підготували малюнки на патріотичну тематику, подякували нашим захисникам за їхній подвиг, їхню самопожертву і відданість своїй країні.

“В нас єдина мета — Україна свята, нездоланна ніким і ніколи!” — саме під таким гаслом була проведена 27 жовтня година української книги в 10 — А класі. Учні віртуально зустрілися в приміщенні першої бібліотеки України — Софіївському соборі. Адже саме тут у 1037 році князь Ярослав Мудрий, любитель і колекціонер книг, зібрав 950 томів. На жаль, кілька століть ми можемо тільки уявляти і фантазувати щодо цінних екземплярів книгозбірні. Десятикласники також ознайомились із сучасними українськими книгами. “Українська література завжди поряд з історією, тому сучасні події є і в художніх творах. Романи “Доця” Тамари Горіха Зерня, “Хроніка одного голодування “ Олега Сенцова, “Точка нуль” Артема Чеха — це ті твори, які розкривають для читача неочікувані можливості людини в “нелюдських ситуаціях”. Це зворушливі історії про патріотизм і справжню дружбу, про любов і віру у свою справу — наближення ПЕРЕМОГИ”, – такими щирими словами супроводжувала захід класний керівник і філолог Хвостенко Т. М., яка постійно перебуває в руслі новинок сучасної української літератури і прагне передавати цю тенденцію своїм вихованцям.

27 жовтня Фесенко В. С. провела виховну годину, присвячену місячнику шкільних бібліотек у 5-Б класі.

Цікавим та насиченим виявився захід “Символи державності”, який підготували Мартенко О.А. та учні 7-Б класу. Діти продекламували вірші українських поетів, пригадали символіку України, виготовили патріотичні саморобки.

Цього ж дня відбулась виховна година і в учнів 2-А класу, де класний керівник Мишура С.Б., спільно із дітками, у форматі онлайн довели кожному, що “Книга нас усіх єднає”.

Також фонд бібліотеки поповнився подарунковими україномовними виданнями від учнів 11 класу, а учні 9-А класу поновили шкільний куточок буккросингу.

Фінішував місячник 31 жовтня віртуальною мандрівкою учнів 5-Б класу і бібліотекаря до Національної бібліотеки України для дітей. Діти ознайомилися із патріотичними проектами головної дитячої книгозбірні, дізналися про вікторини і конкурси, що проводяться бібліотекою в режимі онлайн і ще багато цікавого і корисного.

Хочу щиро подякувати всім, хто долучився до проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек у Березанському ліцеї №3. Впевнена, що з таким колективом нам під силу будь-яка інформаційна битва. Тільки дуже важливо, щоб шкільні бібліотеки завжди знаходилися на передових рубежах цієї невидимої, але надзвичайно небезпечної війни.

Україна — понад усе! “Нездоланна ніким і ніколи!”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.